Inmeten

Meetinstructies gebruiksoppervlak en inhoud 

Het inmeten van gebouwen is belangrijk om inzicht te verkrijgen in gebouwen en panden. Het belang om te weten hoe groot het gebruiksoppervlak en de bruto inhoud daarvan is. Deze zijn noodzakelijk om de gebouwen te kunnen aanbieden voor de koop- en verhuurmarkt. Daarnaast hebben de Nederlandse gemeenten inzicht nodig van het gebruiksoppervlak voor de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Verder kan deze informatie worden gebruikt voor taxaties in het kader van de Wet WOZ.  Om te zorgen voor transparantie en uniformiteit van meetinstructies hebben verschillende samenwerkende organisaties gezamenlijk meetinstructies opgesteld. Deze hebben het doel om op een eenvoudige en duidelijke manier het gebruiksoppervlak (GO) en de bruto inhoud van gebouwen op te meten op basis van de norm NEN2580.  Deze meetinstructie is afgestemd op de gewijzigde Wet BAG, zodat de meetinstructie goed bruikbaar blijft voor het bepalen van het oppervlak van verblijfsobjecten die zijn vastgelegd in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). 

Impressie afbeeldingen

(Klik voor vergroting)

Waarom zou je inmeten?

Zoals in het bovenstaande beschreven is het belangrijk dat het inmeten op een correcte en volgens vastgestelde stappen gebeurt waarbij de norm NEN2580 het uitgangspunt is. Waarbij wel moet worden meegenomen dat NEN 2580 gaat uit van het oppervlak exclusief dragende wanden. 

Vele pandeigenaren als gemeenten, vereniging van eigenaren, woningcorporaties, bedrijven, maar ook makelaars en adviesbureaus bezitten analoge tekeningen uit het verleden en/of digitale tekeningen die niet meer voldoen aan de huidige staat van het gebouw of pand. In de loop der jaren kan er veel zijn veranderd aan het gebouw. Denk aan verbouwingen intern, maar ook extern. 

Om dan goed inzicht te verkrijgen in de werkelijke oppervlakten is het noodzakelijk om met behulp van de meetinstructies en opnameformulieren de juiste waarden vast te leggen.  

Het kan noodzakelijk zijn dat de bouwkundige specialisten van TDC Engineering op locatie de panden gaat inmeten. Hiervoor gebruikt TDC Engineering meetbanden en\of lasertechnieken om de juiste waarden te kunnen verkrijgen en vast te leggen. Van het object wordt dan een (digitale) schets gemaakt én worden er aanvullende foto’s genomen op de situatie kwalitatief vast te leggen. 

Met de verkregen data kun je de onderstaande oppervlakten en inhoud dan weergeven voor:

  • Gebruiksoppervlak wonen;
  • Gebruiksoppervlak overig inpandige ruimte;
  • Gebruiksoppervlak gebouw gebonden buitenruimte;
  • Gebruiksoppervlak externe bergruimte;
  • Bruto inhoud van de woning of object. 

Deze data kan dan digitaal worden weergegeven in plattegronden (lagen) (digitaliseren tekeningen). Dit kan in verschillende bouwkundige tekenprogramma’s zowel in 2D als in 3D. TDC Engineering heeft veel ervaring in AutoCadRevit en Allplan. 

Het resultaat is dat met deze totale informatie een nauwkeurig beeld is verkregen van het gebouw. 

Vrijblijvend een afspraak maken

Meer weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Deel deze pagina

Nog meer diensten die wij uitvoeren

Gebouwinformatie

Installatietekening

Complexsituatie

Energie Prestatie Advies label

Online vastgoedbeheer

BIM Model