Brandveiligheid tekening

In elk gebouw waarin mensen zich bevinden is er een kans op brand. Om risico’s en slachtoffers te voorkomen, wordt er bij elk bouwwerk gekeken naar de brandveiligheid. Risico’s die mensen kunnen treffen of een gevaar zijn voor de omgeving hebben de aandacht van de overheid.  Meedenken aan de brandveiligheid binnen een gebouw verkleint de kans op brand aanzienlijk. Het volgen van de norm en het bouwbesluit alleen is niet genoeg om een gebouw brandveilig te houden. De eigenaar/ bewoner van het gebouw is namelijk verantwoordelijk voor de brandveiligheid binnen een gebouw, ondanks de vooropgestelde eisen. 

Impressie afbeeldingen

(Klik voor vergroting)

Voldoen aan de brandveiligheid regels 

Bij brandveiligheid binnen een gebouw gaat het om een veilige woon- en werkplek. Om aan de brandveiligheid van een gebouw te voldoen zijn er aantal regels opgesteld vanuit de overheid. Denk hier dan bijvoorbeeld aan bepaalde regels volgens het bouwbesluit 2003-2012, een omgevingsvergunning, Vluchtplan conform NEN 1414 enzovoort. Natuurlijk is dit afhankelijk van het gemeenschappelijke belang in een gebouw. Zo heb je gebouwen waar veel mensen tegelijkertijd in kunnen zitten bijvoorbeeld, scholen kantoorpanden maar je hebt bijvoorbeeld ook te maken met grote fabriekshallen en gevaarlijke stoffen. Zo wordt er bij elk verschillende functie van een gebouw bepaalde eisen gesteld om de brandveiligheid zo goed mogelijk te hanteren. 

Voor bepaalde gebouwen heb je ook een gebruiksmelding nodig, dat geldt als je: 

  • Meer dan 50 personen tegelijkertijd in het gebouw bevinden 
  • Een gebouw meer dan 5 kamers/woningen bevat 
  • Als er een andere brandveiligheid wordt toegepast dan de hoofdstukken 6 en 7 van het bouwbesluit 2012. 

 

In het bouwbesluit van 2012 wordt de brandveiligheid van een gebouw meegenomen zodat je risico’s binnen een gebouw minimaliseert, het voorkomen van slachtoffers of het razendsnel verspreiden van een brand. Belangrijke hoofdstukken binnen het bouwbesluit zijn; 

  • Het voorkomen van brand 
  • Uitbreiding van een brand 
  • Veilig vluchten bij een branduitbraak 
  • Bestrijden van een brand 

 

Hoewel er dan nog niet gegarandeerd wordt dat het gebouw veilig is wil je bij elk gebouw het brandgevaar zoveel mogelijk minimaliseren en mocht er toch iets gebeuren wil je een plan hebben zodat iedereen op een veilige manier het gebouw kan verlaten.   

Voor speciale gebouwen zoals verpleeghuizen, kinderdagverblijven, en horeca is ook een gebruiksvergunning vereist.  

Vrijblijvend een afspraak maken

Meer weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Deel deze pagina

Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter

Nog meer diensten die wij uitvoeren

Gebouwinformatie

Installatietekening

Complexsituatie

Energie Prestatie Advies label

Online vastgoedbeheer

BIM Model