Werktekening

Wat is een werktekening?

Een werktekening is een technische tekening gemaakt door de architect of aannemer waarop de plannen van de bouw of verbouwing tot in detail zijn uitgewerkt. Meestal wordt hiervoor schaal 1:20 gebruikt. Samen met het bestek geeft de werktekening een compleet beeld van hoe het bouwproject eruit zal zien.

Impressie afbeeldingen

(Klik voor vergroting)

Waarvoor dient een werktekening?

Op de tekening voor de gemeente, omgevingsvergunning, staat in hoofdlijnen jouw droomhuis uitgewerkt. Deze tekeningen hebben voldoende informatie om de bouwbesluittoetsen uit te voeren. Op deze wijze wordt er gecontroleerd of jouw woning voldoet aan het bouwbesluit. Hierbij kan je denken en de uitgangspunten voor de trappen, ventilatie, daglicht etc.

Maar waarom zou je dan nog werktekeningen uit laten voeren als op de omgevingsvergunning tekening dan al zo veel informatie vermeld staat?

Voor de aannemer is die tekening wel een leidraad, hij kan op basis van die gegevens zijn begroting uitwerken en zijn onderaannemers benaderen, echter zijn deze tekeningen nog te beperkt om jouw droomhuis daadwerkelijk te bouwen.

Waarom zou je dan de werktekeningen ook nog door het ontwerpbureau uit laten werken?
Dit doe je zodat één partij het gehele overzicht heeft van alle bouwonderdelen welke bij elkaar komen. Constateer je in een vroeg stadium problemen, dan is het goed te doen om nog correcties door te voeren. Is de aannemer al met de uitvoering bezig? Dan is het vele malen lastiger om correcties door te voeren.

Wat staat er allemaal op een werktekening?

De werktekeningen zijn een verdere uitwerking van de omgevingsvergunning tekening. In deze fase zoekt de ontwerper alles tot aan de laatste komma uit. Welke stenen worden er toegepast, er zijn namelijk veel verschillende soorten. Welke kozijnen worden er toegepast, welke afmetingen dienen deze kozijnen te hebben om in de breedte en hoogte goed uit te komen, etc.

Alles wat voor een aannemer benodigd is voor de uitvoering dient op de werktekeningen vermeld te worden.

Waarom zijn er werktekeningen nodig?

Bij de aanvraag van de omgevingsvergunning zijn er diverse aannames gedaan om de vergunning te verkrijgen. Je kan hierbij denken aan de berekeningen van de constructeur en de installaties van de installateur. Deze gegevens, maar ook de wensen van de aannemer, kan je op de werktekeningen verwerken.

Op deze wijze kloppen alle gegevens op papier met elkaar, dat kan veel problemen op de bouwplaats besparen.  Wanneer de aannemer op de bouwplaats tegen deze problemen aan loopt, dan kan het soms heel lastig (en kostbaar) zijn om deze problemen op te lossen. Het is dan vele malen verstandiger om dit op werktekeningen al uit te zoeken.

Ook zijn deze definitieve tekeningen nodig om externe partijen hun gegevens uit te laten werken. Een kanaalplaatvloer wordt bijvoorbeeld door een fabrikant uitgerekend en uitgetekend. Ook kozijnen worden vaak door de fabrikant nogmaals uitgetekend. Dit gebeurt om de productie nauwkeurig uit te voeren. Hoe beter de engineering vooraf gebeurd, hoe beter de uitvoering op het werk uitgevoerd kan worden.

Wie maakt gebruik van de werktekening?

Partijen die gebruik maken van de werktekeningen zijn de aannemer, om jouw droomhuis daadwerkelijk te kunnen bouwen. De ontwerper, om het overzicht over het project te houden en de controle op de bouwplaats uit te kunnen voeren. Onderaannemer zoals kozijnenfabrikanten, zodat zij de producttekeningen en berekeningen uit kunnen werken. Ook installateurs maken gebruik van de werktekeningen om hun gegevens op te verwerken.

Vrijblijvend een afspraak maken

Meer weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Deel deze pagina

Nog meer diensten die wij uitvoeren

Gebouwinformatie

Installatietekening

Complexsituatie

Energie Prestatie Advies label

Online vastgoedbeheer

BIM Model