Joula Kouria: een vrouwelijk rolmodel in een technische wereld

In het kader van internationale vrouwendag ( 8 maart )  gingen we in gesprek met Joula Kouria. Joula is 26 jaar oud en een echt rolmodel voor vrouwen in de techniek. Ze heeft HBO Bouwkunde gestudeerd aan hogeschool Windesheim in Zwolle. Daarna heeft ze anderhalf jaar bij een architectenbureau gewerkt en vanaf augustus werkt ze bij ons op de tekenkamer als BIM Modelleur en projectleidster. Er hangt een beeld over de Engineering- en technische sector dat er voornamelijk mannen werken. Joula vertelt ons hoe zij het ervaart om te werken in deze zogenaamde ‘mannenwereld’; waar de uitdagingen liggen en hoe zij de toekomst in deze branche voor zich ziet.

Waarom heb je voor dit vakgebied gekozen en waarom ben je bij TDC gaan werken?

“De combinatie tussen ontwerpen en techniek sprak mij erg aan. Persoonlijk vind ik nieuwbouw en het verduurzamen van gebouwen het leukst. Ik ben bij TDC begonnen omdat ik hier de uitdaging zag om naast BIM Modelleur ook projectleider te worden. Ik merkte al dat ik dat bij TDC waarschijnlijk wel zou kunnen realiseren. Ze hadden vertrouwen in mij en dit heb ik niet beschaamd.”

Discriminatie op basis van geslacht..

Helaas komt discriminatie op basis van geslacht nog steeds voor in Nederland, ook op professioneel gebied. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld worden gediscrimineerd bij het solliciteren naar een baan, het verkrijgen van een promotie, het ontvangen van een gelijk loon voor gelijk werk of het krijgen van gelijke kansen op training en ontwikkeling. We vroegen Joula of ze hier ook wel eens last van had gehad, maar zij gaf aan dat dit bij haar nooit het geval geweest en ze daar dan ook heel blij mee is. “Ik begrijp dat dit voor zou kunnen komen, maar hier heb ik zelf gelukkig nooit last van gehad.”

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen waarmee vrouwen in jouw vakgebied te maken hebben?

“Er zijn genoeg uitdagingen op het werk, maar ik heb zelf nooit uitdagingen ervaren specifiek omdat ik een vrouw ben, ik sta voor dezelfde uitdagingen als de mannen denk ik. Voorbeelden van dergelijke uitdagingen zijn het omgaan met deadlines, presteren onder hoge druk en nauwkeurig werken; dat is in dit vak heel belangrijk. Hier heb ik als vrouw zijnde misschien zelfs juist een voordeel mee haha.”

Joula, vrouwelijk rolmodel
Joula Kouria

“Wees niet angstig om dit wereldje in te stappen.”

Hoe zie je de toekomst voor vrouwen actief in dit vakgebied en wat denk je dat er moet gebeuren om de genderkloof te verkleinen?

“Ik zie de toekomst voor vrouwen die geïnteresseerd zijn in dit vak erg positief in. De genderkloof is sowieso al een stuk kleiner dan voorheen en bij mij op de opleiding zaten juist veel vrouwen. Ten opzichte van 10 jaar geleden is het al heel erg veranderd en die kloof wordt alsmaar kleiner.”

Wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt geleerd tijdens je carrière?

“Zelfstandigheid, dat is volgens mij de belangrijkste les. Verder moet je binnen het vakgebied altijd hele duidelijke afspraken maken tussen de verschillende partijen om jouw project te bewaken. Je moet wel weten wanneer je stopt, maar je moet ook weten op welk niveau je dient te presteren en dat moet je ook wel zien te behalen.”

Hoe denk je dat diversiteit in het personeelsbestand kan bijdragen aan het succes van een organisatie?

“Ik merk bij TDC op de werkvloer dat wij met z’n allen heel divers zijn. We werken met mensen met verschillende achtergronden, nationaliteiten en geslacht. Wat ook heel belangrijk is, is dat we een grote diversiteit aan persoonlijkheden hebben. Iedereen denkt ergens anders over en zo krijg je veel verschillende invalshoeken op een bepaald onderwerp en kun je samen bepalen welke in dat geval het meest passend is. Je merkt dus meteen dat iedereen z’n eigen ideeën heeft en zo vullen we elkaar goed aan.”

Wat kunnen bedrijven doen om meer vrouwen aan te trekken?

“Wat het ‘aantrekken van vrouwen in bedrijven’ betreft, denk ik dat we er samen verantwoordelijke voor zijn dat er meer vrouwen aangenomen worden voor dit soort functies. Het begint natuurlijk bij de interesse van de vrouw in een bepaald vakgebied en dat ze hier een opleiding in gaat volgen. Dat is de eerste stap. Als de vrouwen juist geschoold zijn wordt het voor bedrijven ook makkelijker deze vrouwen aan te nemen. Het enige dat de bedrijven dan nog te doen staat is dat ze deze vrouwen dan een eerlijke kans geven en dat ze dus niet gaan discrimineren op geslacht in bijvoorbeeld de sollicitatieprocedure of het aanbieden van gelijke kansen op gebied van training en ontwikkeling.”

Wat zou je andere vrouwen willen adviseren die geïnteresseerd zijn om in dit vakgebied te werken?

“Dat je vooral niet angstig moet zijn om deze wereld in te stappen. Voor zover ik het zelf heb ervaren is het een heel vrouwvriendelijke wereld. Dus als je interesse hebt in het vak en er zonder vooroordelen ingaat, dan komt het altijd goed en ga je het zeker weten leuk vinden. Dus laat je niet tegenhouden door een bepaald beeld dat er misschien nog hangt, ervaar het voor jezelf! Dat vind ik wel belangrijk om nog even te benoemen. En toevallig zijn we nog op zoek naar een BIM Modelleur om ons team te komen versterken, word jij mijn nieuwe collega?

Inhoudsopgave