TDC Engineering; van ambitie naar succesverhaal

Ik denk dat het totaalconcept dat we bieden uniek is.”

Dit antwoordde Matthieu Korf op de vraag wat TDC Engineering nou zozeer anders maakt dan andere ‘dienstverleners’. Meer dan 20 jaar geleden richtte hij samen met compagnon Gert van Faassen de TDC Groep op. Ben je benieuwd hoe dit zich van een ietwat vaag maar ambitieus plan, naar een succesverhaal heeft ontwikkeld? Dat legt Matthieu uit.

Hoe ontstond het idee om TDC Groep op te richten?

Dat is wel bijzonder gelopen, al zeg ik het zelf. We hadden beiden al de ambitie om ooit voor onszelf te beginnen. Gert en ik kenden elkaar vanuit onze vorige baan en we werkten toen op zakelijk gebied wel eens met elkaar samen. Die samenwerking was dusdanig fijn dat we hadden besloten dat, op het moment dat er bij één van ons acuut aanleiding voor was, we met elkaar een bedrijf op zouden zetten.

Zo gezegd, zo gedaan. Er kwam een reorganisatie binnen de DOC en Gert kon een landelijke rol krijgen, maar hij had een ander idee. Hij was toe aan wat nieuws en belde mij. Toen hebben we samen, op dat moment en zonder businessplan, besloten een bedrijf op te richten. We hadden op dat moment ook nog geen idee wat voor een bedrijf dat zou gaan worden. Toen we aan het businessplan wilden beginnen kwamen we al snel tot de conclusie dat we iets met personeel moesten gaan doen. Dit begon met een brede scope van interim managers en technisch kaderpersoneel, daar hebben we ons business plan op geschreven.

TOP Ondernemers

We zijn via de Universiteit Twente begonnen als TOP ondernemers via de zogeheten TOP regeling. Dat houdt in dat we gedurende het eerste jaar begeleid werden door een tweetal professoren vanuit de universiteit. Ons vooraf goedgekeurde businessplan werd gesubsidieerd. We hadden een jaar lang gratis huur en een renteloze lening. Zo konden we onze plannen realiseren en een stabiele basis vormen.

Hoe ging het verder?

Op een zeker moment werd er een punt bereikt waarin men in dit soort functies overging van het tekenen met potlood, naar het digitaal tekenen. Het zogenoemde CAD-tekenen. Dat is eigenlijk de grootste reden geweest dat onze onderneming zich zo snel doorontwikkelde.  

We zijn mensen gaan opleiden aan de hand van een opleidingsplan van een jaar, waarbij onze doelgroep bestond uit mensen uit de bouw die met een handicap of aanstaande handicap te kampen hadden (denk daarbij aan rugklachten, knieklachten etc.) en die daar mogelijkerwijs mee uit zouden vallen of in de WAO terecht zouden komen. Deze mensen hebben we in een jaar (om)geschoold naar een aankomend CAD tekenaarsfunctie. Wij boden die mensen een stageplek en na afloop hiervan een baangarantie.  

Het huidige alles onder één dak concept is toen min of meer ontwikkeld. Het bleek namelijk een enorm succes te zijn. Omdat we er achter kwamen dat het heel lastig was om goede stageadressen te vinden, hebben we zelf een tekenkamer opgezet; het huidige TDC Engineering. Zo hebben we al heel veel mensen aan duurzaam werk geholpen.

Wat is de succesformule van TDC Engineering?

Gert en ik hadden natuurlijk een klein bedrijf opgezet en we moesten alles met z’n tweeën doen. Je moet dan als specialist herkenbaar zijn, want je kunt nooit op tegen de grote spelers. We hebben altijd gezegd: We moeten goed zijn in wat we doen. Vandaar dat we in de bouwkundige hoek begonnen zijn en het totaalconcept vanuit deze hoek opgepakt hebben.

Waar ik heel trots op ben is dat wij klanten van het eerste uur hedendaags nog steeds als klanten hebben. We proberen ons werk goed te doen en ik denk dat we voor mensen die een leuke baan of uitdaging zoeken, vanuit het concept TDC Engineering een ontzettende leuke opstart kunnen geven of een leuke reboost van de carrière. Of ze nou van school af komen of ze hebben al een baan.

Dit omdat we bij bijna alle soorten opdrachtgevers komen vanuit het totaalconcept. We detacheren iemand naar een opdrachtgever toe of we zoeken een medewerker die bij de opdrachtgever een vaste baan krijgt. Daarnaast hebben we voor onze eigen tekenkamer in Enschede ook vaak een stuk uitbreiding nodig, we voeren hier vaak interessante projecten uit voor onze opdrachtgevers. Voor elke zoektocht vanuit een sollicitant of schoolverlater hebben we wel een mooi carrièrepad die we kunnen uitstippelen.

Onderscheidende kracht

Ik denk dat het totaalconcept wat we bieden uniek is. Je bent vaak of bemiddelaar, of je bent een tekenkamer. Het beiden kunnen aanbieden maakt dat je een totaalconcept kunt bieden. Ik denk dat dat één van onze onderscheidende kenmerken is. Daarbij denk ik dat het motto binnen de gehele TDC Groep, maar ook binnen TDC Engineering is: We doen het goed, of we doen het niet. Op tijd nee zeggen is ook iets wat we niet schuwen. Je kunt beter op tijd nee zeggen als iets onmogelijk is of niet past in de planning of expertise. Daarmee is het voor de klant meteen duidelijk dat je heel goed weet wat je wel of niet aankunt. En dat maakt dat je een hele fijne partner wordt, voor zowel onze medewerkers als de bedrijven waarvoor we werken.

Inhoudsopgave