Bouwkundig tekenaar: een job voor jou?

Spreekt een baan als bouwkundig tekenaar tot je verbeelding? Snappen we! Het is dan ook een erg boeiend vak. Maar wil je weten wat het nou écht precies inhoudt? Lees dan zeker verder want we vertellen je graag alles over dit boeiende beroep.

Wat is een bouwkundig tekenaar (CAD)?

Een bouwkundig tekenaar tekent woningen en gebouwen. Hij of zij vertaalt hiermee het ontwerp van de architect naar een werkbare bouwtekening. Een bouwkundig tekenaar is geen architect! Doorgaans maken architecten globale ontwerptekeningen van gebouwen. Op deze plannen worden evenwel niet alle elementen gedetailleerd weergegeven. Een architect houdt zich namelijk bezig met de vormgeving van een gebouw. De bouwkundig tekenaar verdiept zich in de details. Hij of zij gaat na hoe een gebouw of woning het best gebouwd wordt. Hij of zij zal meerdere tekeningen maken van constructies en bouwkundige toepassingen. Op die manier creëert de bouwkundig tekenaar een helder overzicht voor de aannemer en de medewerkers die de bouwwerken zullen uitvoeren. Deze mensen moeten namelijk op de hoogte zijn van elk detail. Denk bijvoorbeeld aan:

 • welk onderdeel op welke plek moet komen;
 • de afmetingen van ramen en deuren;
 • de hoogte van elke ruimte.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zaken die uiteindelijk bijdragen aan een succesvol bouwproject. Daarbij moeten bovendien de bouw‑ en technische voorschriften strikt worden nageleefd. De bouwkundig tekenaar heeft hierin een adviserende, informerende en controlerende functie. Hij of zij vormt de schakel tussen de creativiteit van de architect en de praktische werkwijze vanuit zijn of haar eigen vakgebied. Een bouwkundig tekenaar koppelt de wensen van de architect aan de benodigde informatie voor de aannemer en zorgt zo voor een optimale samenwerking.

Wat is een bouwkundige tekening?

Een bouwkundige tekening is een werktekening met daarin alle details die de processen van een bouwproject omvatten. In een succesvol bouwproject zijn volgende bouwkundige tekeningen terug te vinden:

 • ontwerptekeningen;
 • bouwaanvraag tekeningen;
 • bestektekeningen;
 • werktekeningen;
 • bouwkundige details.

Evolutie van bouwkundig tekenen

Je gelooft het misschien amper, maar tot eind jaren ‘70 werden enkel traditionele hulpmiddelen gebruikt om bouwkundige tekeningen te maken:

 • potlood en gum;
 • (trek)pen;
 • geodriehoek, strooklat en liniaal;
 • tekentafel en tekenhaak;
 • (rijst)papier/polyester film en ander technisch tekenpapier.

Dat was vòòr het computer‑ en internettijdperk. Vandaag de dag maken bouwkundig tekenaars gebruik van de meest moderne 2D- en 3D-software voor technisch tekenen. Populaire programma’s zijn Revit en AutoCad van Autodesk, Allplan en Adomi.

Wat doet een bouwkundig tekenaar?

Een bouwkundig tekenaar maakt tekeningen voor bouwprojecten zoals uitvoeringstekeningen voor de bouwplaats, met inbegrip van alle onderdelen en maten. Hij of zij besteedt aandacht aan onder meer de technische mogelijkheden en de materiaalkeuze. Hij of zij past daarbij alle reglementeringen voor de bouwsector en ruimtelijke ordening toe. Soms is het werk heel specifiek en tekent hij of zij bijvoorbeeld enkel een plattegrond. Evengoed maakt hij of zij deel uit van een bouwteam en coördineert en controleert hij of zij het werk. Veelal staat een bouwkundig tekenaar samen met de uitvoerder of projectleider in voor de opvolging van de bouwplaats.

Concreet voert een bouwkundig tekenaar een aantal van volgende taken uit:

 • Hij of zij zet de plannen van een architect om in werkbare tekeningen en details;
 • Hij of zij maakt technische tekeningen voor de bouwaanvraag;
 • Hij of zij zorgt ervoor dat de tekeningen voldoen aan het Bouwbesluit;
 • Hij of zij maakt uitvoeringstekeningen voor de aannemer op de bouwwerf;
 • Hij of zij vertaalt de berekeningen en de tekeningen van de constructeur in zijn eigen tekeningen;
 • Hij of zij tekent kleinschalig de installaties uit;
 • Hij of zij voorziet de uitvoerder/projectleider van technisch advies;
 • Hij of zij ondersteunt de technisch projectleider door het onderhouden van contacten met opdrachtgevers en andere stakeholders.

Het salaris van een bouwkundig tekenaar

Als bouwkundig tekenaar op hbo-niveau zal je gemiddelde jaarsalaris rond de €35.128 schommelen. Een bouwkundig tekenaar verdient per maand gemiddeld € 2.815 bruto. Het startsalaris bedraagt € 2.395 en het maximale bruto maandloon ligt op € 3.240.

Hoe word je bouwkundig tekenaar?

Om bouwkundig tekenaar te worden, volg je minimaal de vierjarige Middenkaderopleiding Bouwkunde. Deze mbo-opleiding volg je via een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) of een beroepsopleidende leerweg (BOL) aan het ROC. Na afronding van je opleiding is het mogelijk om door te stromen naar het hbo waarbij je kiest uit verschillende opleidingen zoals Bouwkunde of Civiele Techniek.

Waar werken bouwkundig tekenaars?

Is de job van bouwkundig tekenaar je op het lijf geschreven? Je kan alvast aan de slag op volgende werkplekken:

Wat je plaats van tewerkstelling ook is: als bouwkundig tekenaar werk je samen met architecten, (onder)aannemers, constructeurs, design engineers en stedenbouwkundigen. Spreekt een baan als bouwkundig tekenaar bij TDC Engineering wel aan? Hier vind je passende vacature. We wensen je veel succes in deze boeiende loopbaan!

Inhoudsopgave