6 jaar geleden ontvluchtte Saher de oorlog in Syrië. Hoe gaat het nu met hem?

Wat doe je als je plotseling moet vluchten uit je vaderland en alles achter moet laten vanwege een gruwelijke oorlog? Helaas is het een veelbesproken onderwerp deze dagen… We gingen in gesprek met collega Saher Alayek. Saher vluchtte 6 jaar geleden uit Syrië en heeft ondertussen een heel nieuw leven opgebouwd hier in Nederland. Hij werkt nu iets meer dan een jaar bij ons als BIM modelleur en wij vroegen hem naar zijn ervaringen.

Kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben Saher Alayek en ik kom uit Syrië waar ik Architectuur heb gestudeerd aan de universiteit. Toen de oorlog in Syrië uitbrak en het daar niet meer veilig was vluchtte ik naar Dubai, waar ik drie jaar heb gewerkt en gewoond.

Dat ik mijn vaderland zo plotseling moest verlaten was verschrikkelijk op dat moment, ik vertrok in m’n eentje en wist niet wat me te wachten stond. Ineens alles achter moeten laten en helemaal opnieuw moeten beginnen is niet niks. Je moet wennen aan de andere cultuur en eigenlijk is alles anders. Echter is anders niet altijd negatief. Er zaten ook positieve kanten aan deze omslag. De salarissen in Dubai waren een stuk beter in vergelijking met die in Syrië. Ik heb daar verschillende gebouwen mogen ontwerpen, waaronder villa’s, klinieken, kantoorgebouwen en scholen. Later vertrok ik naar Nederland omdat mijn broer en zus hier ook woonden en ik graag een nieuw leven wou beginnen, dichtbij hen. In Nederland ben ik getrouwd met mijn vrouw en even daarna werd onze grote trots geboren: ons dochtertje.

Verder ben ik muzikant. Ik speel Ud, dé gitaar van het Midden-Oosten. Daarnaast zing ik in het Arabisch. Hiermee heb ik al meerdere optredens gegeven, waaronder ook bij de Universiteit van Twente. Zij belden mij om te vragen of ik daar op zou willen treden. Dat vond ik hartstikke leuk. Soms treed ik alleen op, soms met andere muzikanten; dit hangt natuurlijk ook af van hoeveel ze willen betalen haha.”

Hoe vind je het om hier in Nederland te wonen?

“Het belangrijkste en fijnste vind ik natuurlijk dat het hier veilig is en we hier een stabiel leven hebben. Vooral met oog op de toekomst van onze dochter.

Ik moest net als veel hoogopgeleide vluchtelingen opnieuw beginnen hier in Nederland. Om in Nederland te mogen blijven wonen, moet je eerst slagen voor de taaltoets. Toen ik dat had gehaald moest ik me ook weer helemaal opnieuw verdiepen in de bouwcultuur van Nederland, die is namelijk heel anders dan dat ik gewend was in Syrië. Ik leerde met nieuwe programma’s werken,  zoals bijvoorbeeld Revit. Via TDC heb ik een training gevolgd voor Revit en zodoende leerde ik stukje bij beetje meer.

Naast de training voor Revit heb ik meerdere taalcursussen gevolgd via TDC. De basistaalcursus had ik natuurlijk al gehaald, maar ik moest ook meer leren over de Nederlandse termen met betrekking tot de bouw. Dit leer je niet bij de inburgering. Toen ik bij TDC kwam zat ik op B1 niveau, ondertussen zit ik op B2 niveau.”

Hoe vond je de eerste maanden bij TDC?

“Het eerste gesprek had ik met Bart, dat ging eigenlijk heel goed. Nadat ik was aangenomen werd ik begeleid door Tom. Als ik vragen had kon ik bij Tom terecht en omdat ik leergierig ben vraag ik eigenlijk ook altijd veel. Kortom; de eerste maanden bij TDC zijn heel goed verlopen.”

Wat zijn nog ontwikkelpunten voor jezelf?

“Waar ik nog meer over wil leren? Dat zijn eigenlijk twee dingen, ik wil meer weten over BIM en alle bijbehorende details. Daarnaast wil ik nog beter Nederlands leren zodat ik makkelijker direct contact met klanten kan hebben. Met de collega’s onderling gaat het al heel goed, ik werd door de directie ook gestimuleerd om mezelf te ontwikkelen en uitgedaagd om Nederlands te praten met mijn collega’s. In de pauze voerde ik gesprekken met collega’s en dit heeft ontzettend geholpen. Als het gaat om het leren van een taal, dan lukt dit gewoon het beste als je veel oefent, daar kan geen taalcursus tegenop!”

Als je één wens zou mogen doen, wat zou dat dan zijn?

“Phoe, dat is een lastige vraag. Ik wens vooral een goede stabiele toekomst voor mijn dochtertje. Binnenkort krijg ik bij TDC een contract voor onbepaalde tijd en hier ben ik super blij mee, dit geeft weer een stukje extra stabiliteit.”

Heb je hier in Nederland nog een andere baan gehad voordat je bij TDC kwam?

“Ik heb een paar maanden bij Europastry gewerkt, een donutbedrijf in Oldenzaal. Dit eigenlijk omdat ik hier nieuwsgierig naar was en ik graag een keer iets met mijn handen wou doen. Ik zat vroeger eigenlijk altijd achter een computer, nu wou ik eens wat anders proberen. Voor de donutfabriek heb ik nog een tijdje bij een architectenbureau gewerkt. ”

Heb je wel eens last gehad van discriminatie sinds je hier Nederland woont?

“Discriminatie? Daar vraag je me wat. Nee niet specifiek, je hebt overal natuurlijk leuke en minder leuke mensen, maar ik denk eigenlijk altijd positief en sta positief in het leven. Hier heb ik dus nooit last van gehad.”

Wat zou je zeggen tegen vluchtelingen die, net als jij, ook een heel nieuw leven op moet bouwen?

“Stop nooit met leren. Blijf continu aan jezelf werken en blijf jezelf ontwikkelen. Besteed veel aandacht aan het goed leren van de Nederlandse taal en wees gedreven. Geef niet te snel op en bepaal voor jezelf welke vaardigheden je wilt verbeteren. Steek er vervolgens ook genoeg tijd in moeite in om deze doelen te bereiken.”

Heb jij zelf ook een bouwkundige achtergrond en wil je de nieuwe collega worden van Saher? Dat kan, wij zijn op zoek naar BIM talenten om ons team te komen versterken. Bekijk hier de vacature!

Inhoudsopgave